Product toegevoegd

Damhert Nutrition

MenuSluiten

Damhert introduceert in België en Nederland de allereerste vleesvervangers op basis van algen

Algen! In het verleden hebben we er voornamelijk op gevloekt, omdat ze irriterend de vijver vervuilden of het terras overwoekerden. We zullen die mening en houding dringend moeten herzien. Algen worden meer een meer ingezet als biobrandstof. Maar belangrijker nog, ze worden bestempeld als de groente van de toekomst. Voedingsproducent Damhert, die al eerder een pioniersrol vervulde met de introductie van de insectenburger, neemt nu opnieuw een voorsprong op een trend die er zit aan te komen. Heel binnenkort kunnen vegetariërs, veganisten, en iedereen die een gezonde levensstijl nastreeft, het eigen proteïne-niveau op peil houden, met heerlijke burgers die gebaseerd zijn op misschien wel het oudste levende organisme op aard.

Klein en prehistorisch

Eerst even een duidelijke definitie geven van het begrip ‘voedingsalgen’. In culinaire middens wordt de term zeewier in feite gebruikt voor alle eetbare wieren, zeegroenten (bijv. zeesla), (fyto)plankton en (micro)algen. Tot de laatste groep behoren ook de blauwe wieren of blauwalgen. Dat zijn merkwaardig genoeg eigenlijk helemaal geen wieren, noch algen. Het zijn wel cyanobacteriën die zowel in zoetwater als oceanen voorkomen en die net als planten fotosynthese toepassen om te kunnen overleven. Omdat ze extreem klein en eencellig zijn, worden ze ook wel microalgen genoemd. Er bestaan ongeveer 40.000 varianten, maar slechts enkele daarvan zijn eetbaar. Eén van deze cyanobacteriën – overigens ook één van de enige soorten die goedgekeurd zijn door het agentschap voedselveiligheid – gebruiken we in onze algenburgers. Spirulina-algen behoren tot de oudste organismen ter wereld. Ze bestaan al zo’n 3,5 miljard jaar – ze steken qua ouderdom de dinosaurussen dus vlotjes voorbij –  en hebben de ontwikkeling van hogere organismen mogelijk gemaakt.

Toverpoeder om probleem op te lossen

De mogelijkheden van het groene plantje zijn haast eindeloos. Maar het had last van het kip-eiprobleem, door de geringe beschikbaarheid. Dankzij nieuwe cultivatietechnieken en aangepaste fabrieken, waar de bestanddelen gescheiden en gezuiverd worden, is daar de voorbije jaren echter een kentering in gekomen. De algen waarop onze burgers gebaseerd zijn, hebben trouwens een Europese oorsprong. Dat is van belang. Omdat vooral in de Verenigde Staten ook veel genetisch gemodificeerde algen worden gekweekt, en Aziatische algen vaak vervuild zijn. Daar tonen wij berust geen interesse voor. Een natuurlijk product willen we ook natuurlijk houden. We verwerken de spirulina in poedervorm in onze burgers. In verse vorm zijn ze namelijk heel slijmerig en in feite oneetbaar. Wetenschappers beweren dat we ons hele leven te danken hebben aan de winderigheid van microalgen. Maar we kunnen u gerust stellen: de algen zelf zijn heel goed verteerbaar.

Het voorbeeld van de vis volgen

Over de hype van de superfoods kan gediscussieerd worden. Ieder voedingsmiddel draagt wel een aantal voordelen, goede eigenschappen en positieve waarden in zich. Maar dat algen absolute nutriëntenbommetjes zijn, daarover mag geen twijfel bestaan. De Verenigde Naties riepen ze al in 1974 uit tot “The best food for the future” Ze leveren namelijk een enorme verscheidenheid aan vitamines, co-vitamines, macromineralen, spoorelementen, enzymen, co-enzymen, en vooral ook essentiële aminozuren. Iedereen is het er over eens dat vis gezond is, omwille van de onmisbare omega3-vetten. Maar de vissen produceren die vetzuren niet zelf. Ze halen die daadwerkelijk uit de consumptie van microalgen. Ook schaal- en zeevruchten doen dat trouwens. In plaats van alleen maar al dat vertrouwde lekkers uit de zee te eten, kan je natuurlijk net zo goed rechtstreeks het gezonde zeewier tot je nemen. Zeker een vegetariër zal dat beamen. Temeer omdat er ondanks hun oorsprong uit het zeewater helemaal geen vissmaak of -geur aan zit. In Hollywood is spirulina helemaal hot. Het poeder wordt er verwerkt in smoothies, shakes, sapjes, tabletten en supplementen. De hype waait stilaan over. Maar een Spirulina-burger; dat is pas echt nieuws!

Waanzinnig voedingsprofiel

Tot de 16e eeuw werd spirulina vlotjes gebruikt door de Azteken en andere volkeren uit Midden-Amerika. En de NASA beschouwt deze algen al vele jaren als een essentieel voedingssupplement voor ruimtereizen. Sinds de jaren zestig is er uitvoerig wetenschappelijk onderzoek verricht naar de nutritionele voordelen en inmiddels zijn er meer dan 100.000 studies en artikels gepubliceerd die de aanzienlijke gezondheidsvoordelen die spirulina biedt documenteren. Spirulina is een buitengewoon rijke bron van voedingsstoffen als antioxidanten, 11 vitamines (die overigens beter worden opgenomen dan synthetische varianten), tien mineralen in grote hoeveelheden, waaronder ijzer (12 keer meer dan rundslever, en 50 keer meer dan in spinazie), het belangrijke vetzuur GLA (gamma-linoleic acid), en alsof dat nog niet genoeg is, bevat het ook nog eens heel veel proteïnen. Daardoor is deze algensoort een geweldige ondersteuning van een gezond immuunsysteem, een hofleverancier van energie en een weldoener voor gezonde bloedsuiker- en cholesterolgehaltes. Met andere woorden: zelfs als je compleet gezond bent, is dit een echte aanrader.

Spirulinazie

De groep van vegetariërs, veganisten en flexitariërs groeit met de dag. Zeker in kringen van hoger opgeleiden. Voor diegene die toch al totaal geen producten van dierlijke afkomst tot zich namen of voor hen die voortaan ‘all the way’ willen gaan, is deze innovatie van bijzonder groot belang. Wanneer het gebrek aan zuivel- of vleesproducten niet gecompenseerd wordt, kan dit leiden tot een vitamine B12-tekort. Die vitaminesoort heb je nochtans nodig om het aantal rode bloedlichaampjes in optimale conditie te houden. Spirulina-algen, en dus ook de burger die ervan gemaakt wordt, zijn verrijkt met deze belangrijke stof. Maar er is nog een tweede reden waarom dit het meest geschikte alternatief is voor vlees en vis. De algen bestaan voor 60 tot 70 procent uit eiwit. Dat is bijvoorbeeld meer dan dubbel zoveel als bij soja en drie keer de hoeveelheid van kip. Spirula biedt 12 keer meer bio-beschikbaar eiwit dan biefstuk. Iedereen die spiermassa wil opbouwen, weet dus wat te kiezen. Veel beter dan een eiwitshake in de sportschool. Popeye zou anno 2016 zijn blikje spinazie gegarandeerd inruilen voor een algenburger, die voor 20 procent uit proteïnen bestaat en eigenlijk bijna dezelfde kleur en structuur heeft als het krachtvoer van de sterke matroos. We zijn er sowieso bij gebaat om het merendeel van onze proteïnen uit plantaardige bronnen te halen. Anders zal je snel teveel urinezuur produceren en dat zal dan weer aanleiding geven tot allerlei kwaaltjes en ziektes.

Minieme ecologische voetafdruk

In een duurzaam voedselproces zijn deze algen razend interessant, omdat ze via fotosynthese kunnen groeien, enkel met het zonlicht als energiebron en zoutwater als leefomgeving. Componenten waarvan we ook in de toekomst meer dan genoeg zullen hebben. Experts schatten de productiecapaciteit van deze bijna onuitputtelijke voedingsbron tien tot twintig keer hoger in dan die van landbouwgewassen. In principe zouden de oceanen voldoende zeewier moeten kunnen leveren om de voltallige wereldbevolking e voeden. Algen zouden met andere woorden de voedselschaarste mee kunnen oplossen. Ze worden bovendien niet blootgesteld aan allerlei giftige stoffen, waar onze natuur mee vervuild is. Er moeten ook geen insecticiden en kunstmest ingezet worden om ze te kweken. Spirulina halen immers geen voedingsstoffen uit de grond. Net daardoor is de ecologische voetprint van deze cyanobacterie zo laag.

Love your planet, maar eet ze niet op

Damhert is het eerste merk op de Belgische en Nederlandse markt dat uitpakt met deze vorm van vleesvervangers. Het is niet de eerste keer dat Damhert met dergelijke innovatieve producten op de markt komt. 2 jaar geleden lanceerde het voedingsbedrijf ook al vleesvervangers op basis van insecten onder de naam ‘Damhert Insecta’. De ontwikkeling gebeurde volledig in eigen huis. We hebben hier gedurende lange tijd keihard aan gewerkt en zijn bijzonder trots op het resultaat.

In Nederland is de algenburger verkrijgbaar bij supermarktketen ‘Jumbo’.

We kozen voor gepaneerde burgers waarin het spirulinapoeder verwerkt werd, en die zowel in de oven, in de pan als in de frituurketel bereid kunnen worden. In iedere verpakking zitten twee burgers, met een houdbaarheidstermijn van 21 dagen.

Al meer dan 30 jaar staat Damhert in voor de ontwikkeling, productie en distributie van functionele, gezonde, maar lekkere voeding. Omdat we overtuigd zijn van het feit dat je bent wat je eet. En als we ons steentje kunnen bijdragen aan een duurzame planeet voor mens en dier, dan zullen we dat zeker niet laten.

Met deze burgers zetten we alvast een belangrijke ECO foodstep. De nieuwigheid past volledig in ons streven om een totaalaanbieder te worden van gezonde en duurzame alternatieven voor het traditionele dierlijke voedsel. ‘Love your planet’ is de boodschap die we met onze Spirulina-burger willen overbrengen. Wie (blauw)-groen gaat, zal merken dat wat goed is voor jezelf vaak ook goed is voor onze planeet.

Damhert introduceert in België en Nederland de allereerste vleesvervangers op basis van algen

Deel deze blog

Andere blog posts

Wat is Tagatose?

Tagatose is een natuurlijke suiker met een heerlijke zoete smaak en lage caloriewaarde. Ook geschikt voor diabetici!

Lees meer

Slank en fit de zomer door met het hele gezin!

Wil je slank en fit de zomer door met heel je gezin? Volg dan nu de nuttige tips van Damhert!

Lees meer

Tsunami van diabetici op komst!

Tsunami van diabetici op komst. Maar kan je je eigenlijk beschermen tegen suikerziekte?

Lees meer