Product toegevoegd

Damhert Nutrition

MenuSluiten

Wat is Tagatose?

Tagatose Wetenschappelijk

Tagatose is een natuurlijke suiker die uit lactose (= melksuiker) verkregen wordt. Door hydrolyse wordt de lactose opgesplitst in galactose en glucose. De galactose wordt door middel van een enzymatisch proces dan weer omgezet in Tagatose. Na een laatste zuiveringsproces wordt een mooie witte kristalstructuur bekomen, met een heerlijke natuurlijke suikersmaak. De uiteindelijke Tagatose-kristallen bevatten geen enkel spoor meer van lactose en glucose. Tagatose is van nature ook aanwezig in bepaalde zuivel- en fruitsoorten. 

Oorspronkelijk werd Tagatose ontwikkeld door een Amerikaanse farmaceutische groep voor de behandeling van darmkankerpatiënten. Tagatose herstelt namelijk de darmflora. Later bleek dat er nog andere voordelen aan zaten. Een zuivelgigant kocht de licentie op Tagatose, maar slaagde er niet in om de suiker aan een concurrentiële prijs te produceren. 10 jaar geleden ontwikkelde Damhert een technologie om Tagatose wel goedkoop te produceren en die in allerlei voedingsmiddelen te verwerken. Zo herken je alle producten "gezoet met Tagatose" aan de blauwe stempel op de verpakkingen.

Er is uitgebreid studiewerk verricht naar het gebruik, de reacties en de werking van Tagatose. Onderzoek heeft aangetoond dat Tagatose een alternatief is voor saccharose en/ of andere zoetmiddelen.
Reeds in 1999 verklaarde de FDA (Food and Drug Administration), dit is de Amerikaanse keuringsdienst voor voedingsmiddelen, dat Tagatose een absoluut veilig ingrediënt is. Dit werd in 2007 ook door EFSA (European Food Safety Agency) bevestigd. 

Tagatose behoort noch tot de zoetmiddelen, noch tot de polyolen. Het Bureau Nieuwe Voedingsmiddelen, de zogenaamde Novel Food Unit, bestempelde Tagatose in 2005 dan ook als een totaal nieuw voedingsmiddel en voegde er ook aan toe dat het volkomen veilig is. Omdat het een ingrediënt is, krijgt het dan ook geen E-nummer.

De voordelen van Tagatose

  • De consumptie van levensmiddelen die tagatose in plaats van sucrose bevatten, leiden niet tot bloedglucosestijgingen of dalingen na consumptie.

  • Puur natuur! Gewonnen uit lactose, dat we terugvinden in zuivelproducten (Let op! Het eindproduct bevat geen sporen meer van lactose en is dus 100% lactosevrij).

  • Een caloriewaarde van slechts 1,5 kcal/g. Bij gewone suiker is dit 4 kcal/g. 

  • Lekker van smaak, vergelijkbaar met die van echte suiker.

Volg ons ook op Facebook

Wat is Tagatose?

Deel deze blog

Andere blog posts

Wegwijs in de wereld van Gluten-intolerantie!

Mensen met coeliakie moeten een zeer strikt glutenvrij dieet volgen. Het is zeer belangrijk om de juiste vervangende producten te eten die toch de nodige voedingsstoffen bevatten.

Lees meer

Tagatose, de suiker van de toekomst? Ja zeker!

Tagatose is een suiker (monosaccharide), maar met heel andere eigenschappen dan de standaard tafelsuiker die we vandaag kennen als sucrose of sacharose.

Lees meer

Slank en fit de zomer door met het hele gezin!

Wil je slank en fit de zomer door met heel je gezin? Volg dan nu de nuttige tips van Damhert!

Lees meer