Product toegevoegd

Damhert Nutrition

MenuSluiten

Let's talk about ... carbs

U heeft vast wel eens gehoord van ‘low carb diëten’, ‘koolhydraatarm’ of ‘koolhydraatbeperkt’. Het zijn allen voedingspatronen/diëten waarbij men koolhydraten in meer of mindere mate gaat schrappen. Te extreem voor u denkt u? Dat is niet persé het geval.

Bij low carb diëten gaat men zeer bewust om met koolhydraten in de voeding. De hoeveelheid koolhydraten in de voeding wordt sterkt verlaagd, terwijl de eiwitten en vetten net een groter aandeel krijgen in de dagelijkse voeding.

Er zijn echter verschillende vormen en gradaties van low carb. In koolhydraatarme diëten worden bijna alle koolhydraten geschrapt, zoals fruit, brood, pasta, granen, … Bij een koolhydraatbeperkt dieet is dit echter niet zozeer het geval. Hier wordt het gehalte aan koolhydraten ook verlaagd, maar er wordt nog een zekere hoeveelheid koolhydraten toegestaan. Hierbij heeft men extra aandacht voor de kwaliteit van de koolhydraten. De voorkeur wordt gegeven aan trage, complex koolhydraten met veel vezels die onze bloedsuikerspiegel minder snel doen stijgen en de suikers worden beperkt.

 

Vriend of vijand?

Volgens de ene zijn koolhydraten onmisbaar als belangrijke energiebron en volgens de andere zijn koolhydraten net de vijand. Wat moet je nu geloven?

Allereerst moet duidelijk gesteld worden dat koolhydraten niet ‘de vijand’ zijn. Alles gaat om een juiste balans. Té veel is nooit goed. Wanneer je een juiste balans hebt tussen koolhydraten, vetten en eiwitten waarin je de voorkeur geeft aan complexe vezelrijke koolhydraatbronnen en fruit en de (toegevoegde) suikers beperkt, vormen koolhydraten niet persé een bedreiging. Toch kan je er ook baat bij hebben om minder koolhydraten te eten. Zo heeft een low carb dieet bij personen met diabetes of personen met overgewicht soms een beter en groter effect dan klassieke diëten. Meer info over Low Carb diëten vind je hier.

Wat is dan wel ‘de vijand’? toegevoegde suikers! Suikers veroorzaken pieken in je bloedsuikerspiegel waardoor je sneller honger en zoete trek zal krijgen. Probeer de suikers in je voeding te verminderen en geef de voorkeur aan vezelrijke complexe koolhydraten (volkoren brood, volkoren pasta, …) en fruit. Velen denken nu ‘maar hoe dan'? Het zijn vaak net de lekkere dingen zoals koekjes, chocolade en gebak die veel suiker bevatten. Mag je dit dan nooit meer eten? Natuurlijk wel, onze natuurlijke suikervervanger Tagatesse kan je hierbij helpen.

 

Tagatesse

Tagatesse kan je helpen om minder suiker te eten. Tagatesse is een natuurlijke zoetstof die wordt verkregen uit Lactose. In het eindproduct blijft echter amper Lactose over, waardoor de zoetstof ook geschikt is voor personen met een lactose-intolerantie.

Dankzij z’n zeer lage glycemische index, heeft Tagatesse geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Om deze reden hoef je de hoeveelheid Tagatesse dus niet mee te rekenen in je dagelijkse koolhydraatinname. Om de netto koolhydraatwaarde te berekenen mag je de grammage Tagatesse dus aftrekken van het totaal aantal koolhydraten. De exacte hoeveelheid Tagatesse kun je steeds terugvinden op de verpakking van onze producten.

Naast zijn lage glycemische index, heeft Tagatesse nog vele andere voordelen. Zo levert de zoetstof maar liefst 66% minder kcal dan gewone suiker, maar is 2 keer zo zoet als suiker. Om suiker te vervangen door Tagatesse, hoef je slechts de helft van de aangegeven hoeveelheid te gebruiken. Nog minder kcal dus!

Andere positieve eigenschappen zijn het hoge vezelgehalte, een prebiotisch effect op de darmflora. De zoetstof is overigens ook zeer tandvriendelijk. Dankzij een goede hittebestendigheid is de stof zeer geschikt om te bakken en te koken. In tegenstelling tot de meeste andere zoetstoffen, zorgt Tagatesse voor een mooie bruinkleuring tijdens het bakken en is karameliseren ook mogelijk.  Bovendien is de smaak gelijkaardig aan deze van gewone suiker. Je proeft bijna geen verschil.

Deze eigenschappen maken de zoetstof zeer geschikt voor verschillende diëten en voedingspatronen. Doordat Tagatesse geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel is het een ideale suikervervanger voor personen met diabetes.
Volg je een ketogeen dieet? Ook dan kun je met een gerust hart Tagatesse gebruiken. Door de lage glycemische index treedt er geen insulinerespons op na het consumeren van Tagatesse en wordt je vetverbranding bijgevolg niet verstoord. Een te grote aanmaak van insuline (hormoon dat vrijkomt na consumptie van koolhydraten en suikers) verstoord immers de vetafbraak. Ook in een low carb dieet is Tagatesse geschikt.
Je hoeft echter geen diabetes te hebben of een koolhydraatarm dieet te volgen om baat te hebben bij het gebruik van Tagatesse. De stof krijgt namelijk ook in een gezonde voeding of afslankdiëten een plaats. Dankzij het lagere energiegehalte en grotere zoetkracht, kun je je suikerinname verlagen door het gebruik van Tagatesse.

 

 

Let's talk about ... carbs

Deel deze blog

Andere blog posts

Infographic over het Damhert vegan/veggie gamma!

Klik hier voor meer informatie over het Damhert veggie gamma.

Lees meer

Intermittent fasting: een nieuw fenomeen bij Damhert!

Nieuwe diëten duiken bijna wekelijks op. De nieuwste trend binnen afvaldiëten is intermittent fasting. Dit betekent ‘afwisselend vasten’.

Lees meer

Wil jij vegan worden en heb je hulp van Damhert nodig?

Wil jij vegan worden en heb je hulp van Damhert nodig?

Lees meer