Product toegevoegd

Damhert Nutrition

MenuSluiten

Smakelijk eten zonder zout

Alle voedingsmiddelen bevatten van nature kleine hoeveelheden natrium. Daarnaast voegen voedselproducenten zout (en daarmee dus ook natrium) toe aan producten, om de smaak te verbeteren of om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken. Het niet toevoegen van keukenzout tijdens de bereiding van de voeding wil dus nog niet automatisch betekenen dat de voeding geen natrium bevat. Let goed op de voedingswaarde van de producten voor u deze koopt.

Het lichaam heeft per dag één tot drie gram zout nodig. In België eten we echter gemiddeld ongeveer tien gram zout per dag, dat is dus veel meer dan nodig is. Het lichaam kan het te veel aan natrium uit de voeding niet altijd goed verwerken.

Het is aangeraden om niet meer dan 6 gram zout (ofwel 2,4 gram natrium) per dag te eten. Nog minder zou beter zijn, maar dat is in de praktijk nauwelijks te realiseren omdat driekwart van het zout dat men eet, binnenkomt door de kant-en-klare voedingsmiddelen uit de winkel.

Als producent van zoutarme producten, is het belangrijk dat je jezelf de volgende vraag stelt: 'Vanaf wanneer mogen wij een product zoutarm claimen?'. De uitslag hiervan is dat het product maximaal 0,3 gram zout per 100 gram product mag bevatten. Wij passen ons zoutarm gamma dan ook hierop toe. 

Onze zoutarme bouillonblokjes, die ook 100% kaliumvrij zijn, is één van de favoriete producten van onze consumenten. Je kan dit product namelijk gebruiken in verschillende gerechten zoals in soepen, sauzen, pasta's enzovoort. Bekijk hier ook hoe je een lekkere ovenschotel kan bereiden zonder zout te gebruiken. 

Als je echt een streng zoutarm dieet moet volgen, raden wij echt aan om zoveel mogelijk gerechten zelf te bereiden. Een home cooked meal is sowieso altijd een gezondere keuze, en dan heb je zelf controle over de hoeveelheid zout dat je gebruikt! 

Smakelijk eten zonder zout

Deel deze blog

Andere blog posts

Wat is Tagatose?

Tagatose is een natuurlijke suiker met een heerlijke zoete smaak en lage caloriewaarde. Ook geschikt voor diabetici!

Lees meer

Wegwijs in de wereld van Gluten-intolerantie!

Mensen met coeliakie moeten een zeer strikt glutenvrij dieet volgen. Het is zeer belangrijk om de juiste vervangende producten te eten die toch de nodige voedingsstoffen bevatten.

Lees meer

Tagatose, de suiker van de toekomst? Ja zeker!

Tagatose is een suiker (monosaccharide), maar met heel andere eigenschappen dan de standaard tafelsuiker die we vandaag kennen als sucrose of sacharose.

Lees meer